Wmo en welzijn
Advies concept maatschappelijke agenda sociaal domein 2024-2034
Uit het concept blijkt veel ambitie op het sociaal domein. De ASD maakt zich wel zorgen of deze ambities helemaal passen binnen de financiële uitvoeringsmogelijkheid. Het concept wordt door de ASD gezien als een opmaat voor de uitvoerings- en investeringsagenda die nog moet worden opgesteld. Bij voorkeur worden deze agenda’s opgesteld samen met inwoners en maatschappelijke partners. De ASD wil hier graag bij betrokken blijven.
Het proces en de uitgangspunten in het concept sluiten goed aan bij de rapportage over de sociale staat van Almere en het advies dat de ASD hier in november al over heeft gegeven. De ASD mist nog wel de ouderen in dit concept. Daarnaast zou het begrip ‘werk dichtbij’ beter omschreven kunnen worden in het concept en adviseert de ASD om het begrip brede welvaart, toe te voegen. Bestaanszekerheid voor inwoners die niet in staat zijn zelfstandig hun leven vorm te geven is echter niet alleen een opgave voor het sociaal domein. Ook het fysieke en sociaaleconomische domein moeten hieraan een bijdragen leveren. Het centraal stellen van brede welvaart in alle beleidskeuzes is daarvoor noodzakelijk.
Versterken wat er is en niet steeds iets nieuws beginnen is voor ons een belangrijke ambitie. In het concept wordt ervoor gekozen om de verschillende programma’s met elkaar te verbinden. Dat spreekt ons aan en biedt mogelijkheden voor inhoudelijke versterking en efficiënter werken.
De ASD is een voorstander van een wijkgerichte aanpak. Dit gaat samen met een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van de wijkteams. Op een gelijkwaardige manier samenwerken in de wijk is een belangrijk uitgangspunt. Naast de wijkteams zijn nl. ook de inwoners in een wijk van belang en de samenwerking met (informele) organisaties in de wijk.
Het volledige advies kunt u hieronder downloaden
Advies Concept maatschappelijke agenda Sociaal Domein 2024-2034
Het college heeft gereageerd op het gevraagde advies. De reactiebrief kunt u hieronder downloaden
Collegereactie advies Concept maatschappelijke agenda Sociaal Domein 2024-2034
Jaarverslag van 2023 voor de werkgroep WMO
Het afgelopen jaar heeft geheel in het teken gestaan van de herbeoordeling van alle WMO indicaties. Een intensief en spannend proces, dat van veel betekenis is voor de kwetsbare inwoners die op Wmo ondersteuning zijn aangewezen. Jaren van voorbereiding zij hieraan voorafgegaan. De gehele aanbesteding en inkoopprocedure, en het afstemmen van Wmo voorzieningen op de verandering in de landelijke beleidsregels.
De werkgroep heeft het als zeer waardevol ervaren, hierover structureel overleg te mogen voeren met het ambtelijk Wmo team. Elke 6 weken ontving de werkgroep een uitnodiging en agenda gevolgd door een verslag. Naast het volgen van de planning en de voortgang, heeft de werkgroep o.a. een inhoudelijke bijdrage geleverd aan data gestuurde overzichten en evaluaties, de ontwikkeling van het leertraject voor de Wmo consulenten, en inbreng gegeven in het communicatietraject voor de betreffende inwoners.
Vanuit het ambtelijk overleg werd de werkgroep Wmo uitgenodigd ook deel te nemen aan de structurele bijeenkomsten van de Adviesgroep. Een vergadering met zorgaanbieders en aanbieders van huishoudelijke ondersteuning. Noodzakelijk om daarin de planning, voortgang, knelpunten en oplossingen te bespreken in het gehele jaar van herbeoordeling Wmo indicaties. De werkgroep heeft een actieve bijdrage aan de discussies geleverd teneinde een haalbaar en goed resultaat voor de inwoners te bereiken.
Verslag van 2023 werkgroep Welzijn
De werkgroep welzijn heeft de voortgang gevolgd van de uitvoering van de welzijnsnota uit 2021. En wel op de twee hoofdlijnen: 1. ontmoeting (functies voor) en 2. versterken sociale basis.
T.a.v ontmoeting werd het belangrijkste punt de spreiding en stabiliteit van de ontmoetingsfuncties in de stad. Voor wat betreft de sociale basis zijn we betrokken geweest en volgen we de pilot "verlengde intake". Dit houdt in dat een hulpverlener meer gesprekken mag voeren met een inwoner over zijn/haar problemen. En zo intensievere vormen van hulpverlening te voorkomen. Wij wachten op een evaluatie van het project en mogelijkheden tot vervolg.
Wijkteams
Wij hebben kennis gemaakt met de nieuwe functionaris, algemeen manager wijkteams. In dit gesprek hebben we de (on)mogelijkheden van de wijkteams verkend en besproken wat de ASD kan bijdragen tot een betere aansluiting van welzijn en zorg. Als vervolg hebben wij haar uitgenodigd voor deelname aan één van de ASD-vergaderingen in het nieuwe jaar.
Werken aan sociale veerkracht, over de sociale staat van Almere oktober 2023
Voor een nieuw beleidskader Sociaal Domein wil het college van B&W graag weten wat de huidige staat van het sociaal domein is: Hoe staat Almere ervoor in sociaal-maatschappelijk opzicht en wat is nodig om een sterke en veerkrachtige samenleving te worden en te blijven?
Om die vraag te beantwoorden is door Movisie, Platform 31 en het Verwey- Jonker Instituut een advies/rapport opgesteld over de sociale staat van Almere met de naam 'Werken aan sociale veerkracht'.
De inhoud van dit advies/ rapport zal de koers gaan uitzetten voor het in de toekomst te voeren beleid in het sociaal domein en de wijze waarop daaraan uitvoering gegeven zal worden. Om het belang hiervan te benadrukken heeft de ASD een ongevraagd advies aan het college uitgracht met onze belangrijkste aanbevelingen;
We onderschrijven de drie speerpunten, die in het rapport genoemd worden:
1. Zet stevig in op bestaanszekerheid
2. Versterk de pedagogische en sociale basis
3. Verbind het fysieke, sociale en economische domein.
Dit advies geeft een goede gemeenschappelijke basis voor de bestaande programma’s in diverse domeinen, daarmee de mogelijkheid te komen tot domeinoverstijgende doelen en integrale uitvoering.
Wij onderschrijven de oproep om samen vanuit een passende set ‘ leidende principes’ te werken aan een sterker Almere en dit op basis van politiek commitment en vasthoudendheid samen te bereiken. De hiervoor vereiste durf van raad, college en maatschappelijke partners om over collegeperioden heen te kijken is een belangrijke randvoorwaarde daarvoor.
Voor ons staat centraal het versterken van de sociale en pedagogische infrastructuur van de stad, zowel voor de bestaande stad als voor de te ontwikkelen nieuwe delen. Ga uit van de bestaande infrastructuur en versterk deze duurzaam. Geen losstaande pilots. Ga uit van een wijkgerichte aanpak en betrek de inwoners hierbij. Om dit integraal te kunnen doen is samenhang met het fysieke en economische domein noodzakelijk.
De volledige tekst van ons ongevraagd advies kunt u hieronder downloaden:
Ongevraagd advies Sociale staat van Almere november 2023
De ASD heeft een reactie ontvangen van het college op haar ongevraagde advies over de Sociale Staat van Almere. Net als leden van het BO+ hebben
ook de leden van de ASD in 2023 actief bijgedragen aan het onderzoek van de bureaus - Platform 31, Movisie en Verwey-Jonker Instituut- over de stand va
n zaken in het sociaal domein in Almere.
Intussen hebt u ook in de krant Almere Deze Week kunnen lezen, dat het college zich zorgen maakt over een aantal grote sociale vraagstukken in Almere, zoals deze beschreven worden in dit rapport. Het gaat om groepen mensen zoals jongeren, ouderen en eenoudergezinnen, en complexe vraagstukken zoals armoede en schulden, kwaliteit van het onderwijs, jeugdzorg, jeugdveiligheid, het ontoereikende voorzieningenniveau, eenzaamheid en de vergrijzing.
Het college geeft aan dat zij de analyse van deze problemen herkent, en de drie speerpunten onderschrijft:
1. Zet stevig in op bestaanszekerheid
2. Versterk de pedagogische en sociale basis
3. Verbind fysiek, sociaal en economisch domein
Het college wil de inhoud van dit rapport gebruiken als basis voor overstijgend beleid voor de periode 2024-2034, met scherpe keuzes gezien de beperkte financiële middelen. Naast extra financiële aanvragen bij het Rijk, zal dit ook betekenen dat bestaand beleid kritisch bekeken moet worden of dit bijdraagt aan de oplossing van deze problemen. Het voorzieningenniveau komt terug in de bespreking van de Leidraad Sociaal Stedelijke ontwikkeling met normenkader voor maatschappelijke voorzieningen, die in het voorjaar op de agenda staat. Deze punten zullen uitgebreid met de Raad besproken gaan worden.
Alle documenten van de Sociale Staat van de Stad en het persbericht van het college kunt u teruglezen op https://www.almere.nl/zorg/sociale-staat
De ASD blijft betrokken bij het verder uitwerken van het beleid over deze sociale vraagstukken.